Project Description

Blok IV in Sloterdijk I Zuid, Amsterdam

Kwartiermakers gaan samenwerken bij ontwikkeling Blok IV in Sloterdijk I Zuid

Er is een belangrijke stap in de grootschalige transformatie van Sloterdijk I van bedrijventerrein naar een gemengde en groene woon-werkwijk gezet. De negen grondeigenaren en erfpachters van blok IV in Sloterdijk I Zuid hebben een intentieovereenkomst gesloten met de gemeente Amsterdam om samen te gaan werken bij de ontwikkeling van hun blok. Zo komt er plek voor ruim 700 woningen, bedrijven en voorzieningen.

Blok IV is gelegen tussen de Transformatorweg, de Schakelstraat, de Isolatorweg en de Condensatorweg. Er is plek voor ruim 700 nieuwbouwwoningen in verschillende prijsklassen en oppervlaktes, met diverse voorzieningen en bedrijfsruimten in de onderste lagen van de gebouwen.

De negen grondeigenaren van Blok IV, samen ‘De Kwartiermakers’, hebben intensief samengewerkt om tot een gezamenlijke overeenkomst te komen.

Robbert Klaver van Aurelio is met Aquarius mede-eigenaar van het noordelijk deel van Blok IV. Hij werkt sinds 2015 samen met de Architekten Cie. aan een mooi ontwerp, waarin alle ambities van Amsterdam voor het gebied zijn verwerkt. Robbert Klaver: “Sloterdijk I Zuid is een buurt in ontwikkeling. Het zal nog jaren duren voor alle woningen, winkels, voorzieningen er zijn en de openbare ruimte volgens plan is ingericht. Daarom willen we kwartiermaker zijn. We willen een dorp maken, een zelfstandige Amsterdamse buurt waar het fijn wonen is.  Waar je kunt beginnen in een studio en kan doorstromen als je situatie daarom vraagt. Waar je kinderen kunt grootbrengen en oud kunt worden. Een fijne leefomgeving, waar je wordt uitgenodigd deel te nemen aan het stedelijk buurtleven, maar ook op fietsafstand van het centrum en (hard)loopafstand van het Westerpark. Een buurt om te blijven”.

De acht eigenaren in het zuidelijk deel van het blok hebben onder leiding van Kees van den Hoek gezamenlijk de overeenkomst getekend in het vertrouwen dat er een proces op gang zal komen waarin zij hun bedrijf op een goede manier kunnen voortzetten en uitbouwen. Van den Hoek: “De komende tijd wordt nog veel inzet vereist van alle partijen. Het liefst nemen we waar mogelijk bedrijvigheid uit de buurt mee in de plannen. Tegelijkertijd beseffen we dat er met onze handtekening onder de intentieovereenkomst een spann